Skip to main content

Jaa artikkeli


010 3229 300

Soita asiakaspalveluumme

Avaa huoltolaskuri


Nelipyöräsuuntaus

Nelipyöräsuuntaus

Haminan Autokorjaamo Oy

Hyvä tarkistaa, mikäli auto ei kulje suoraan.
Renkaiden epätasainen kuluminen voi olla merkki säätämisen tarpeesta.

Milloin ohjauskulmat tulisi säätää

Ohjauskulmien mittauksessa auton kaikkien neljän pyörän ohjauskulmat ja kallistumat mitataan. Pyörien säädön tavoitteena on, että auto kulkee optimaalisen suorassa. Kun ohjauskulmat on säädetty, on auton ohjattavuus parempi ja renkaat kuluvat tasaisesti.
Ajoneuvon pyörien ohjauskulmat vinoutuvat yleisimmin tärähdyksestä, kun törmätään renkaalla esimerkiksi katukivetykseen, asfaltin korekaan reunaan tai ajetaan kuoppaan liian kovalla vauhdilla.

Ohjauskulmien suuntaus on hyvä tehdä 2 vuoden välein ja kun hankit uuden rengassarjan tai vanteet. Ohjauskulmat on hyvä tarkastaa myös silloin, kun auton alustaan vaihdetaan joitain osia, joiden vaihtotyö voi vaikuttaa pyörien suuntauksiin. Tällainen työ on esimerkiksi raidetangon päiden vaihto tai iskunvaimentimien vaihto.

Merkit ohjauskulmien mittauksen tarpeesta

Kun haluat ajaa suoraan ja huomaat, että joudut kääntämään ohjauspyörää vastaan, ovat pyörien kulmat todennäköisesti virheelliset. Myös renkaiden epätasainen kuluminen ulko- tai sisäreunalta ja auton herkkyys reagoida tiessä oleviin uriin voivat olla merkkejä virheellisistä kulmista.
Virheelliset ohjauskulmat voivat aiheuttaa myös normaalia korkeampaa polttoaineen kulutusta, sillä auton vierintävastus kasvaa, kun ohjauskulmat eivät ole parhaat mahdolliset.