Skip to main content

Jaa artikkeli


010 3229 300

Soita asiakaspalveluumme

Avaa huoltolaskuri


Ilmastointihuolto

Ilmastointihuolto

Haminan Autokorjaamo Oy

Ilmastointihuollon tarve

Auton ilmastointi on hyvä huollattaa ainakin kahden vuoden välein. Vaikka ilmastointilaite periaatteessa toimisikin, haihtuu järjestelmästä jatkuvasti kylmäainetta ja viilennysteho heikkenee. Kun kylmäainetta on vähemmän, joutuu kompressori työskentelemään enemmän ja sen myötä myös polttoaineen kulutus kasvaa.

Merkkejä ilmastoinnin tehokkuuden heikkenemisestä ja huollon tarpeesta voit pistää merkille ihan arkisessa ajossa. Voit huomata, että ilmavirta ei viilene kunnolla, vaikka ilmastointi olisi ollut pitkäänkin päällä. Yksi merkittävä oire voi olla myös pahan hajun leviäminen autoon ilmastointijärjestelmän kautta.

Toimiva ilmastointi tiputtaa vettä auton alle. Mikäli vettä ei tule, saattaa höyrystimen kondenssivesiputki olla tukossa ja vesi ei pääse poistumaan höyrystinkotelosta. Tämä taas voi muodostaa kosteutta lattiamattoon ja sen kautta aiheuttaa tuulilasin voimakasta huurtumista.

Mahdolliset viat

Ilmastointilaitteen vian syynä voi olla järjestelmän vuoto, jolloin kylmäainetta pääsee valumaan ulos järjestelmästä. Tästä seuraa kylmäaineen loppuminen ja järjestelmä ei enää viilennä. Vika voi olla myös ilmastoinnin kompressorissa, jolloin kylmäaine ei pääse kulkemaan järjestelmässä normaalisti. Muita syitä vikatilaan voivat olla esim. palanut sulake järjestelmässä, tukkeutunut ilmansuodatin tai puhaltimen moottorin rikkoontuminen.

Huolto

Ilmastoinnin huoltolaite kiinnitetään auton liittimiin, joita on useimmissa autoissa kaksi. Toiseen kytketään alipaine ja toiseen ylipaine. Aluksi tarkistetaan kuinka paljon ajoneuvossa tulisi olla kylmäainetta, jonka jälkeen aine suodatetaan huoltolaitteella ja kerätään pois auton ilmastointijärjestelmästä. Laite myös punnitsee poistetun kylmäaineen määrän. Tämän jälkeen poistetaan kosteus ilmastointijärjestelmästä alipaineistamalla se ja testataan, onko järjestelmässä vuotoja. Jos vuotoja ei löydy, täytetään järjestelmä uudelleen oikealla määrällä kylmäainetta. Kompressoria voitelevaa öljyä voidaan tarvittaessa lisätä.

Jos ilmastointia käytettäessä on ilmentynyt hajuhaittoja, järjestelmä desinfioidaan tarvittaessa lisäveloituksesta.

MUISTA!

  • Ilmastointilaitetta olisi hyvä käyttää ainakin kerran kuussa. Pitkä käyttämättömyys voi kuivattaa kompressorin akselitiivisteet, joka taas voi aiheuttaa järjestelmässä kylmäaineen vuotoa.
  • Ilmastointia pitäisi käyttää myös talvella, mutta sitä ei kannata käynnistää kovalla pakkasella.

*EU-direktiivi 2006/40/EY vaatii, että 1.1.2011 jälkeen tyyppihyväksyttävissä autojen ilmastointilaitteissa ei saa käyttää kylmäainetta, jonka kasvihuonevaikutus (GWP, Global warming potential) on suurempi kuin 150. Iso osa 2011 vuoden jälkeen myydyistä autoista on kuitenkin tyyppihyväksytty ennen 1.1.2011. Mikäli olet epävarma mitä kylmäainetta autoonne käytetään, auttaa työnjohtomme mielellään asiassa.

Käytössämme ovat R1234yf sekä R134a -kylmäaineet.